豆腐といえば低カロリーかつ高タンパクの食品で、日本だとダイエットで炭水化物の代わりに使われたりします。一方、アメリカでは一般的に肉の代用品といった位置付けになります。ダイエット中の人が食べる食品というよりは、ベジタリアンが肉の代わりに食べる食品というイメージが強いかもしれません。
あるアメリカ人女性が豆腐についてつぶやいたツイートが反響を呼んでいます。
Um, I would like to stand up for Tofu.
Tofu is not a meat replacement. Tofu is its own food with its own texture and cooking capabilities! I love it.
If you don’t like Tofu, fine. But don’t say you don’t like it because “it doesn’t taste/feel like meat”.
It’s NOT meat 😐
— NPR Stan Account (@powerdbypassion) 2018年8月27日
https://twitter.com/i/moments/1034873446084366336
「豆腐を擁護させてください。豆腐は肉の代用品じゃありません。独自の食感と幅広い料理用途を持つ食品です。私は大好きです。豆腐が嫌いならそれでかまいません。ただ、肉みたいな味がしないから嫌いとは言わないで欲しい。肉ではありませんから」
I'm an omnivore, but tofu is It's Own Thing & you'll have a better Tofu Experience if you don't try to make it into something it's not!
The slip of baby tofu cubes in miso soup! The crumble of soup-impregnanted tofu slabs in hot and sour soup! Spicy pan fried tofu w/rice cakes!
— Iron Spike (@Iron_Spike) 2018年8月29日
https://twitter.com/Iron_Spike/status/1034861092021985280
同調するユーザーも多く、別のアメリカ人女性も、「豆腐は豆腐よ。豆腐じゃないものに料理しようとしなければより良い豆腐体験ができるわ。小さいキューブ状の豆腐が入った味噌汁! スープを吸って煮崩れした豆腐が入った酸辣湯! お餅と豆腐の炒め物!」とツイート。アジアに住んでいたことがあるとしか思えないコメントです。
I love tofu. Tofu is not a meat substitute. Some of my favorite tofu dishes (including my absolute favorite) include meat, and it's a great contrast. https://t.co/7YwJ2pLGa2
— large and frightening (@davidhsiegel) 2018年8月29日
https://twitter.com/davidhsiegel/status/1034868918777794560
「豆腐大好き。豆腐は肉の代用品ではありません。私の好きな豆腐料理には肉が入っています。すごく対照的です」という人もいます。
Another reason people tend not to like tofu is because they try to eat it without seasoning it right and that's just as unacceptable
Like, don't base your opinion on tofu on something unseasoned when you don't do that for any other food— Noé (@_chatlunaire_) 2018年8月28日
https://twitter.com/_chatlunaire_/status/1034555430393921536
「豆腐が好きじゃないという人は味付けしないでそのまま食べようとするから」という指摘も。確かに薬味なしの豆腐は、おかずなしでご飯を食べるのと同じようなものですからね。
It wasn't until I went to Japan & ate sooo many different types of tofu that I started to really appreciate it. There's these egg tofu cups I liked, & hiyayakko in summer is still 1 of my favs. It's more than just agedashi & tofurkey!
— Lyric Momo Schatzi (@MomoLyric) 2018年8月29日
https://twitter.com/MomoLyric/status/1034952616017457153
「日本に行って色々な豆腐料理を食べてから、豆腐って素晴らしいと思い始めました。夏に食べる玉子豆腐や冷奴はいまだに私のお気に入りの一つ。豆腐料理は、揚げ出し豆腐とトーファーキー(七面鳥の丸焼き風豆腐料理)だけじゃないんですよ」と熱い思いを吐露する人もいます。
こうしたツイートを見ていて、日本におけるベーグルが海外の豆腐と同じようなポジションなのかなとふと思いました。ベーグルもそのままだと柔らかい日本の食パンには負けてしまいます。クリームチーズ、生ハム、アボカド、スモークサーモンなどの具材を合わせると途端に豹変するんですけどね。「ベーグルにバター塗っても美味しくない」と言った知人に、クリームチーズと生ハムのベーグルを食べさせたら評価が一変してました。豆腐もベーグルも本場の食べ方が一番美味しいということでしょうか。
※画像:『Twitter』より引用
https://twitter.com/powerdbypassion/status/1034140799380938752